Adele Adkins, nem csak az alakja, de a hangja is észbontó

Adele Laurie Blue Adkins (London, 1988. május 5.) ismertebb nevén Adele Oscar-díjas és Golden Globe-díjas, nyolcszoros Grammy-díjas angol énekesnő, zenész-dalszerző.

Adele azon kevés művészek közé tartozik aki énekesként, már 25 évesen rendelkezett Oscar-, Golden Globe- és Grammy-díjjal, valamint a Brit Birodalom lovagrendjének tagja (MBE) címmel is.

Négyéves korában ismerkedett meg a zene alapjaival, ekkor énekelni kezdett. Első dalát, a Hometown Glory-t tizenhat éves korában írta. Zenei tanulmányait a híres BRIT Schoolban végezte, amit 2006 májusában fejezett be. Ugyanott, ahol korábban Leona Lewis, Katie Melua, Kate Nash, a The Kooks tagjai és Amy Winehouse is tanultak; Lewis az osztálytársa volt.

Egy iskolai projekt keretein belül felvett egy háromdalos demót, melyet egyik barátja feltöltött a MySpace-re, ahol hatalmas sikere lett a hallgatók körében. Ezek után futott be egy ajánlat az XL lemezkiadótól. Habár eleinte voltak kétségei a kiadóval szemben, de menedzsere, Jonathan Dickins szava és kedvenc előadója, Jamie T ottléte elégnek bizonyult ahhoz, hogy 2006 szeptemberében ő is leszerződjön a kiadóval.

Adele debütáló dala, a Hometown Glory 2007 októberében jelent meg. Ez a dal meghozta neki az áttörést: megkapta a BRIT Awardson a „Kritikusok díját”, és elnyerte a BBC szavazásán a „2008 hangja” címet. Második dala, a Chasing Pavements pedig olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a brit kislemezlistán a második helyig jutott.

2012 januárjában a Grammy-díjátadón a következő kategóriákban lett nyertes: az év felvétele (Rolling in the Deep), az év albuma (21), az év dala (Rolling in the Deep), a legjobb szóló popelőadás (Someone Like You), a legjobb vokális popalbum (21), legjobb rövid formátumú videoklip (Rolling in the Deep), összesen hat Grammy-díjat nyert.